Er du musiker kan du får fradrag for instrumeter

Hvis du er musiker og tjener penge på at spille til koncerter ligegyldigt, hvor store de er, så er du berettiget til at fradrage hele eller dele af dine udgifter til fx din elektriske guitar. Hvor meget du bruger dit instrument og i hvilke henseende. Hvis du bruger din guitar eller klaver privat kan du ikke fradrage hele udgiften. Du skal her foretage en vurdering af hvor stor en andel du bruger din guitar privat og hvor stor en del du bruger den i din virksomhed. Hvis du bruger guitaren 90% inklusiv øvetid i forbindelse med koncerter kan du fradrage 90% af guitaren i skat, mens 10% af udgiften skal du afholde selv. De fleste musikere om du så er guitarist, pianist eller noget tredje kan du fradrage hele udgiften til instrumentet, da du kan argumentere for at alt den tid du bruger med dit instrument er træning til dit erhverv. Du kan spørge din revisor, men som hovedregel, hvis du er i tvivl skal du nok afholde en del af udgiften selv. 

Fradrag og B-indkomst

Når du udfylder din selvangivelse som musiker, er der to måder at modtage skattefradrag på: Tag det almindelige fradrag eller specificer dine fradrag. Du skal vælge et fradrag. Fradraget er den nemme mulighed, hvilket er det som er normen på årsopgørelsen. Hvis dit fradrag er mere end summen af ​​dine specificerede fradrag, kan det være det en god ide at benytte fradraget, især fordi processen er hurtigere. Det hjælper at gemme kvitteringerne eller specificere omkostningerne i tilfælde af, at der kommer en revision fra skat. Du kan muligvis trække udgifterne til en børnepasser, hvis du betaler personen for at se børnene, mens du arbejder, leder efter arbejde eller er fuldtidsstuderende. Hvis du læser på konservatoriet kan du også fradrage store dele af din udgifter til koncerter eller lignede gigs.

A-kasse 

Alle, der betaler skat i Danmark, kan trække de gebyrer, du betaler, til en dansk a-kasse, forudsat at de ikke kan trække dem fra deres anden årsopgørelse. Lad os først se på, hvad du kan afskrive fra dine skatter. Her er nogle af de mest almindelige fradrag, som mange skatteydere kan drage fordel af fx velgørenhedsdonationer.

Fradraget skal reduceres med:

  • Skattefrie godtgørelser, der dækker mad og indkvartering
  • Skattefri studierejse tilskud, der dækker mad og indkvartering. 
  • De fradrag, du er i stand til at foretage som en person med en begrænset skattepligt, er noget anderledes end de fradrag, der er tilladt i henhold til den grænseoverskridende regel. 

For at modtage et arbejdsrelateret fradrag skal følgende være opfyldt:

  • du skal have brugt pengene selv og ikke fået skattefri godtgørelse 
  • det skal direkte relateres til din disponible indkomst
  • du skal have en fradrags opgørelse så du kan påvise dine udgifter. 

Som medlem af Dansk musiker forbund kan du fratrække hele udgiften til dit medlemsskab. 

Når det kommer til skat, er alles situation forskellig. Der er ingen løsning, der passer til alle! Hvis du er husejer eller virksomhedsejer, har du lavet en masse velgørenhedsarbejde eksempelvis. Derudover hvis du har betalt ud af egen lomme for udgifter til arrangementer, så det kan være det bedste for dig at specificere, hvilke fradrag du helst vil modtage for din udgift.

B-indkomst og b-skat i Danmark

Skatten stiger i takt med indkomst. I 2020 gjorde følgende sig gældende:

Bundskat: for beløb over basis fradraget på 46.500 kr. Betaler du 12,14 procent i skat Topskat: for beløb over DKK 531.000 efter AM-bidrag betaler du 15 procent i skat. Hvis udgiften var til både arbejde og personlig brug f.eks. Internet på hjemmet, skal du bestemme den del af udgiften, der er relateret til dit arbejde eller din indtægtsskabende aktivitet.

Her er otte skattefradrag, du muligvis kan benytte på hvilket som helst tidspunkt. Musikere over hele landet glemmer vigtige fradrag prøv TaxMate Freelance for at sikre at du får alle de fradrag du er berettiget til.